, , ,

Συμφραστικός Πίνακας Λέξεων στο Ποιητικό Έργο του Γιώργου Σεφέρη

N-id: 0971 Κατηγορία: Σελίδες: 808 Σχήμα: 21 x 29 Xρονολογία: 2003 ISBN: 960-7779-31-2 Εκδόσεις: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Πρόλογος του Δ. Α. Φατούρου, Πρόεδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

O Συμφραστικός Πίνακας Λέξεων για το ποιητικό έργο του Γιώργου Σεφέρη είναι η έντυπη μορφή ενός λεξικογραφικού εργαλείου. Ένας Συμφραστικός Πίνακας Λέξεων (Concordance) είναι χρήσιμος όχι μόνο για τον ερευνητή και τον διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο ή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για τον μαθητή και για όσους ενδιαφέρονται για την ποίηση.
Η Εισαγωγή ασχολείται με τα φιλολογικά και τα τεχνικά ζητήματα, τα σχετικά με την εκπόνηση ενός Συμφραστικού Πίνακα Λέξεων. Η Εισαγωγή είναι αναλυτική, για να μπορέσει να βοηθήσει όχι μόνο τους χρήστες αλλά και τους μελετητές και τους δημιουργούς αντίστοιχων έργων, συμβάλλοντας στη γνωριμία τους με τη σχετική τεχνογνωσία. Το βασικό αυτό εργαλείο για ένα μείζονα ποιητή όπως ο Σεφέρης και η ευρεία κυκλοφορία του δεν θα χρησιμεύσει μόνο στους ευρύτερους φιλολογικούς κύκλους, αλλά θα παρακινήσει προπάντων νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με τέτοια βασικά έργα αναφοράς που είναι απαραίτητα για την προαγωγή της σπουδής των ελληνικών γραμμάτων.
Είναι ενδιαφέρον ότι πολύ λίγοι αντίστοιχοι πίνακες έχουν εκπονηθεί για τη νεοελληνική λογοτεχνία, ελάχιστοι συγκριτικά με όσους απαιτούνται για τη μελέτη της. Για τον λόγο αυτό, το Τμήμα Λεξικογραφίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας προγραμματίζει μια σειρά παρόμοιων έργων για μεγάλους ποιητές μας.
Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και τις ευχαριστίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που, με εισήγηση του Δημήτρη Μαρωνίτη, ομότιμου καθηγητή και πριν λίγο χρόνο Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ανέλαβε πρόθυμα με την ευκαιρία του εορτασμού του Έτους Σεφέρη το 2000 να επιχορηγήσει την έρευνα και τη δημοσίευση του έργου αυτού για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τις κυρίες Κατερίνα Καρύδη και Άννα Λόντου, για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων των Ποιημάτων Σεφέρη, εκμέρους του εκδοτικού οίκου “Ίκαρος” και των κληρονόμων Σεφέρη αντιστοίχως.
ντιστοίχως.


Περιεχόμενα

 • Eισαγωγή
  1. Η φυσιογνωμία του έργου
  2. Μεθοδολογικές και φιλολογικές προδιαγραφές του ΣΠΛ Σεφέρη
  3. Η ηλεκτρονική επεξεργασία
  4. Πίνακες και Επίμετρο
 • Πίνακες
  1. Εκδόσεις
  2. Συντομογραφίες
  3. Τίτλοι συλλογών και ποιημάτων
 • Λημματολόγιο
 • Συμφραστικός Πίνακας Λέξεων Α-Ω
 • Επίμετρο: Συμφραστικός Πίνακας Ξένων Λέξεων