Βασική Προπονητική

Ασκήσου Mόνος σου!

8,48

N-id: 0542 Κατηγορία: Σελίδες: 128 Σχήμα: 14 x 21 Xρονολογία: 1990 Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Για ν’ αθληθεί κανείς πρέπει να υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και παράγοντες, όπως ενημέρωση, αθλητικές εγκαταστάσεις, σύλλογος ή φορέας που θα οργανώσει την άθληση παρέα κ.ά. Το ουσιαστικότερο όμως, αυτό που θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει ως ένα βαθμό όλους τους άλλους παράγοντες, είναι οι γνώσεις προπονητικής. Είναι δηλαδή δυνατό ν’ ακολουθήσει κανείς και μόνος του, χωρίς ουσιαστικά μέσα παρά μόνο έχοντας γνώσεις προπονητικής, μια αυτοδύναμη προπόνηση. Γιατί, χωρίς τις γνώσεις αυτές, οι επιδόσεις μας δεν θα πλησιάσουν ποτέ τις πραγματικές μας δυνατότητες.
Σε κάθε άθλημα, όπως και στον μαζικό αθλητισμό, η προπονητική μας βοηθάει στο εκπληρώσουμε κάθε ρεαλιστικό προπονητικό μας στόχο, εφαρμόζοντας την κατάλληλη κινητική δραστηριότητα ή άσκηση, αλλά κυρίως στο να κατανοήσουμε, πώς, γιατί, πού και πότε χρησιμοποιούμε μια άσκηση. Παράλληλα, μας βοηθάει στο να υπολογίσουμε τ’ αποτελέσματα της εφαρμογής ενός προπονητικού προγράμματος.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους προνητές και αθλητές κάθε αθλήματος, καθώς επίσης και σ’ όλους όσους ασχολούνται με την μαζική άθληση, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν υψηλότερες προσωπικές επιδόσεις. Για τους μαθητές ίσως αποτελέσει κίνητρο στο να θέσουν υψηλούς αθλητικούς στόχους ή ν’ ακολουθήσουν έναν αθλητικό τρόπο ζωής.
Η απλή γλώσσα του κειμένου, η πλούσια απεικόνιση και οι παραπομπές καθιστούν ευχάριστη την ανάγνωσή του. Η πληρότητα της ύλης και η μεθοδικότητα του τρόπου σκέψης του συγγραφέα δεν αφήνουν κανένα ερώτημα αναπάντητο, πάνω σε θέματα που αφορούν τη γνώση της βασικής προπονητικής.
Αν μελετήσουμε προσεκτικότερα την εκλαϊκευμένη αυτή έκδοση, θα δούμε ότι, πέρα από την πληρότητα και περιεκτικότητα των γνώσεων, υπάρχουν η φιλοσοφία και οι γενικότερες κατευθύνσεις, στις οποίες θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε το αθλητικό σύστημα της Α. Γερμανίας. Ένα σύστημα που έχει να επιδείξει μια τρομακτική ανάπτυξη των επιδόσεων σε όλα τα αθλήματα, τόσο σ’ επίπεδο πρωταθλητισμού όσο και σ’ επίπεδο μαζικής άθλησης, όπου σ’ αναλογία πληθυσμού, η Ανατολική Γερμανία παρουσιάζει ένα απ’ τα μεγαλύτερα ποσοστά αθλουμένων.


Περιεχόμενα

  1. Προπόνηση
  2. Πολύπλευρες σωματικές ικανότητες
  3. Δύναμη
  4. Ταχύτητα
  5. Αντοχή
  6. Ευλυγισία
  7. Επιδεξιότητα
  8. Τεχνική-τακτική
  9. Καλή γενική μόρφωση και υψηλές πνευματικές ικανότητες
  10. Αγωνιστική προετοιμασία