Τα Νέα Ελληνικά για Ξένους

Συνεργασία του Διδακτικού Προσωπικού του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ

N-id: 1136 Κατηγορία: Σελίδες: 432 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2005 ISBN: 960-231-037-5 Εκδόσεις: ΙΝΣ

Η διδασκαλία της νέας ελληνικής σε αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές άρχισε να γίνεται συστηματικά στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1970.
Το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου συνάντησε πολλές δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου του, και μια από τις κυριότερες ήταν η έλλειψη κατάλληλου διδακτικού βιβλίου που να προσφέρει μια ολοκληρωμένη μορφή της νέας ελληνικής.
Για να καλύψουν την έλλειψη αυτή οι διδάσκουσες ανέλαβαν να συγγράψουν μέθοδο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του τότε προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), ακαδημαϊκού σήμερα και ομότιμου καθηγητή Αγαπητού Τσοπανάκη.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά σε πολυγραφημένη μορφή το 1973 για να εξυπηρετήσει κυρίως τις διδακτικές ανάγκες του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aφού δοκιμάστηκε για εννιά χρόνια στο Σχολείο, τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1982. Από τότε επανεκδόθηκε πολλές φορές σε χιλιάδες αντίτυπα με πολλές διορθώσεις, βελτιώσεις και αλλαγές. Περιλαμβάνει 38 μαθήματα με τις ανάλογες ασκήσεις, γραμματική και πλήρες λεξιλόγιο στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά. Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε πολλά πανεπιστημιακά και άλλα κέντρα διδασκαλίας γλωσσών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παρόλο που ο αριθμός των βιβλίων που έχουν εκδοθεί για τη διδασκαλία της ελληνικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι σημαντικός, τα Νέα Ελληνικά για ξένους εξακολουθούν να κατέχουν μια από τις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των διδασκόντων και των διδασκομένων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βιβλίο είναι προϊόν της πολυετούς εμπειρίας των δεκατεσσάρων συγγραφέων στο χώρο της διδασκαλίας της νέας ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας.