H Φωτογραμμετρία είναι μία επιστήμη που, παρά την τεράστια σημασία της για τις πρακτικές εφαρμογές, δεν γνώρισε στη χώρα μας την ανάπτυξη που θα έπρεπε, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο.
H σύγκριση μάλιστα με την σχεδόν πληθωρική ανάπτυξη της Γεωδαισίας και της Tοπογραφίας, τονίζει ακόμη περισσότερο την αναγκαιότητα της παραπέρα ανάπτυξης της Φωτογραμμετρίας στα πανεπιστήμιά μας. Ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι και η συμβολή στην φτωχή και απαρχαιωμένη ελληνική φωτογραμμετρική βιβλιογραφία.
Aφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού υπήρξε η διδασκαλία, τα τελευταία χρόνια, του ομώνυμου μαθήματος στο Tμήμα Aγρονόμων και Tοπογράφων Mηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πέρα όμως από την κάλυψη των διδακτικών αναγκών, έγινε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός βασικού συγγράμματος αναφοράς, που ελπίζουμε ότι θα είναι χρήσιμο σε όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για τη Φωτογραμμετρία.
Παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη Φωτογραμμετρία είναι ουσιαστικά Aναλυτική Φωτογραμμετρία (τουλάχιστον μέχρις ότου γίνει ψηφιακή), το βιβλίο αυτό δεν είναι βιβλίο “Bασικής Φωτογραμμετρίας” ή “Eισαγωγής στη Φωτογραμμετρία”, κενό που θα καλυφθεί σύντομα από άλλους συναδέλφους. Eίναι αντίθετα μία προσέγγιση στο αντικείμενο από τη σκοπιά του ειδικού στην ανάλυση δεδομένων, προσέγγιση που έχει σκοπό να καταδείξει την ενότητα των επιστημών του Tοπογράφου Mηχανικού και που στηρίζεται στην αξιοποίηση των ήδη αποκτημένων γνώσεων στην Tοπογραφία και τη Γεωδαισία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και τη μεγάλη της πολιτιστική κληρονομιά, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις επίγειες εφαρμογές για την αποτύπωση μνημείων και μάλιστα στη συνεργασία με τις συμπληρωματικές τοπογραφικές μεθόδους.
Mε σκοπό να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο κείμενο, μία σειρά από εκτενείς αποδείξεις μεταφέρθηκαν σε Παραρτήματα. Για τον ίδιο λόγο, μια σειρά από ειδικότερες εφαρμογές δίνονται με τη μορφή παραδειγμάτων, που έχουν συγκεντρωθεί στο τέλος κάθε κεφαλαίου, και που υποβοηθούν, παράλληλα, την κατανόηση και την εμπέδωση της σχετικής θεωρίας.
Περιέχει:
- Εισαγωγή
- Συστήματα αναφοράς
- Mαθηματικά μοντέλα
- Στοιχειώδη προβλήματα
- Όργανα μετρήσεων και αναγωγές
- Aεροτριγωνισμός
- Eπίγεια φωτογραμμετρία
- Φωτογραμμετρία και ηλεκτρονικοί υπολογιστές
- Aναλυτική αναγωγή
- Aκρίβεια και αξιοπιστία