Εκδηλώσεις - Νέα

Δημιουργία του Λόγου

Δημιουργία του Λόγου - Εκδόσεις Ζήτη

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή άρρηκτα συνδεδεμένη με την ξεκούραση, τη χαλάρωση και τις διακοπές. Τα σχολεία κλείνουν, τα φροντιστήρια σταματάνε και ξεκινάει η προετοιμασία για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους , καθώς υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που προσπαθεί και θα προσπαθεί για την υπόλοιπη χρονιά, με σκληρή δουλειά και διάβασμα να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει. Αυτή δεν είναι άλλη από εκείνη που ετοιμάζεται να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σε αυτή τη δύσκολη προετοιμασία σύμμαχος των μαθητών θα είναι το βοήθημα «Δημιουργία του λόγου».

               Γονείς και εκπαιδευτικοί, προσπαθούν να προετοιμάσουν κατάλληλα τα παιδιά από μικρή ηλικία, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες μαθησιακές και γλωσσικές βάσεις. Αυτό, γίνεται τόσο για την προσωπική τους πληρότητα και γνώση, όσο και για την επερχόμενη επιτυχία τους στις Προαγωγικές και Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ένα από τα βασικά μέσα που συχνά χρησιμοποιούν είναι τα βοηθήματα. Ένα από τα βοηθήματα που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη είναι το «Δημιουργία του λόγου», καθώς εστιάζει στην γλωσσική ανάπτυξη μέσω των γλωσσικών στοιχείων που υπάρχουν σε ένα κείμενο.

               Το μάθημα που θεωρείται ως βάση σε όλες τις κατευθύνσεις είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, καθώς αποτελεί το σημείο αναφοράς για την κατανόηση των υπόλοιπων μαθημάτων. Το βιβλίο «Δημιουργία του λόγου» είναι ένα βοήθημα, με το οποίο οι μαθητές θα κατανοήσουν τη θεωρία της Νεοελληνικής γλώσσας μέσω διαφόρων ειδών ασκήσεων. Οι ασκήσεις οι οποίες  συμπεριλαμβάνονται αναφέρονται στην οργάνωση του λόγου, στην πειθώ, στα γλωσσικά στοιχεία κειμένου, στην περίληψη κ.α..  Επίσης, μέσα στο βοήθημα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κειμενικά είδη το οποίο δεν μπορεί παρά να έχει θετικό αντίκτυπο στην αντίληψη που διαμορφώνουν οι μαθητές. Αυτό συμβαίνει διότι όσο περισσότερα κείμενα με διαφορετική θεματολογία διαβάζουν, τόσο καταφέρνουν να αποκτήσουν ευρύτερη άποψη για θέματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία.  Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που έχει το παρών βοήθημα είναι η δομή του, η οποία βοηθάει στο να γίνει πρώτα η κατανόηση της θεωρίας και έπειτα η σωστή επιλογή ασκήσεων για την εξάσκηση της. Ξεκινώντας λοιπόν με τις βασικές έννοιες όπως η «Οργάνωση του λόγου» και οι «Κειμενικοί τύποι», φροντίζει να καταλήξει σε πιο ειδικά θέματα και θεωρίες όπως τα «Ρητορικά ερωτήματα» και η «Ποιητική λειτουργία της γλώσσας» , ώστε να ολοκληρώσει το μαθησιακό κύκλο.

               Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια επιλέγοντας τα σωστά μέσα, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για αυτό το μακρύ ταξίδι που έχουν να διανύσουν. Χρειάζεται πολλή υπομονή και πολλή στήριξη τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον, όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Το βιβλίο «Δημιουργία του Λόγου» θα προσπαθήσει να συμβάλλει στη μαθησιακή τους άνοδο με κάθε τρόπο. Και όπως αναφέρεται και στο παραπάνω βοήθημα:

«Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου»
Ludwig Joseph Johan Wittgenstein