,

Ο Καλυβοδάσκαλος

11,95 8,96

N-id: 1585 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 132 Σχήμα: 21 x 29 Xρονολογία: 2015 ISBN: 978-960-98942-1-0 Εκδόσεις: Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας

Σαρηγιαννίδης Παναγιώτης (εικονογράφηση)

Το δασκαλοκάλυβο είχε στηθεί και καρτερούσε τα παιδιά.
– Αύριο βάζουμε μπροστά, μπαρμπα-Κίτσιο.
– Όχι, δάσκαλι. Απού Τιτράδη· (τη)ν Τρίτη του ξιτάζουμι.
… Η αυγούλα λούστηκε … χτενίστηκε … έβαλε βάμμα στα χείλη της και κατέβηκε την Τετάρτη στο β(ου)νί πολύ πρωί, μπουνώρα.
Μέσα στη σιγαλιά του πρωιού ακούστηκε το τραγούδι του κουδουνιού. Το πήρε το φλύαρο αγιάζι και το έστειλε στα κορφοβούνια, στα πλάγια, στα πετρωτά, στις λαγκαδιές, στις διασέλες, στα σύρραχα. Το σχολειό άρχιζε! Τα βοσκόπουλα, με τα τριανταφυλλίσια πρόσωπα, ήταν έτοιμα.
Μοσχομύριζαν σαπούνι και φορούσαν καινούργιες μαλλίσιες αλλαξιές. Στα χέρια τους κρατούσαν το τροβαδάκι-τσάντα, κεντημένο με διάφορα γεωμετρικά σχήματα και τον σταυρό οπωσδήποτε. Μέσα είχαν το πινάκι και το κοντύλι. Τσιότες τσιότες πήραν τη στράτα για το δασκαλοκάλυβο.


Σημείωμα του εκδότη

Ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας «Οι Σταυραετοί», μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, απευθύνθηκε στο Θεόδωρο Μ. Γιαννακό ζητώντας του να αναλάβει την έκδοση του βιβλίου αυτού. Η πρόθυμη εκ μέρους του αποδοχή αυτής της πρότασης και ο δικός μας ενθουσιασμός αντάμωσαν, βρήκαν το δρόμο για το τυπογραφείο και έτσι με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το έργο που έχετε σήμερα στα χέρια σας.
Όπως δηλώνει και ο τίτλος, το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο δάσκαλο. Στο δάσκαλο μιας άλλης εποχής. Στο δάσκαλο μιας άγνωστης για πολλούς Ελλάδας. Της Ελλάδας των Σαρακατσάνικων τσελιγκάτων.
Στο βιβλίο αυτό περιγράφεται για πρώτη φορά και με μοναδικό τρόπο το σχολείο στις Σαρακατσάνικες στάνες. Ένα ιδιόμορφο και ιδιότυπο σχολείο, το οποίο στηνόταν ψηλά στις βουνοκορφές της Ελλάδας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θεωρούμε ότι η απόφασή μας για την έκδοση του βιβλίου αυτού συνεισφέρει πραγματικά στην ιστορική αποτύπωση της μορφής και της οργάνωσης του σχολείου στις Σαρακατσάνικες στάνες. Το γεγονός δε πως η ιστορία εξελίσσεται στο βουνό του Βερμίου συνέβαλε καθοριστικά στην απόφασή μας να αναλάβουμε την εκδοτική αυτή πρωτοβουλία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας «Οι Σταυραετοί» ευχαριστεί θερμά το συγγραφέα για την προσφορά του έργου του στο σύλλογό μας για διάθεση προς όφελός μας.

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας «Οι Σταυραετοί» Νικ. Ευαγγελά 11, 59300, Αλεξάνδρεια Ημαθίας Tηλ. 23330 24366

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας, «Οι Σταυραετοί»


Περιεχόμενα

Στον Δάσκαλο (Κωστής Παλαμάς)
Η στάνη ανεβαίνει στα ιβουνά
Ο τσέλιγκας χαλεύει δάσκαλο
Ο δάσκαλος ανεβαίνει στο β(ου)νί
Ο δάσκαλος στο κονάκι του τσέλιγκα
Ο δάσκαλος στο δασκαλοκάλυβο
Το σχολειό αρχίζει
Το γνεσιό
Ο Δρόσος ο γιδάρης
Η δεύτερη μέρα στο σχολειό – O Φλώρος
Ο Μητράκος και ο Γιαννούλης μαθαίνουν τα πρώτα γράμματα
Η εφημερίδα της στάνης
Το δώρο της στάνης στον δάσκαλο
Το πάθημα του δασκάλου
Ένας λόγιος μπακάλης
Η βιβλιοθήκη
Η Αριθμητική
Η στάνη θέλει να διώξει τον δάσκαλο
Ο καπετάν Γαρέφης
Το κουρμπάνι
Ο μπαρμπα-Νάκος ο … μετεωρολόγος
Η Ρηνιώ
Το μάθημα στον ελατιά
Η θεια-Δημήτρω η γιάτρισσα
Μια εκδρομή στο βουνό – ο βαλμάς
Ο δάσκαλος κι ο τσέλιγκας
Ο φλάμπουρας
Ο Κάκος και η εκκλησιά
Το σχολειό κλείνει